ଅଧିକ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ, ଜାଣନ୍ତୁ କାହିଁକି ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ଜରୁରୀ?
ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା କଷ୍ଟକର ମନେହୁଏ, କିନ୍ତୁ ତଥାପି ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି | ଅନେକ ଲୋକ ଖାଦ୍ୟରେ ମସଲା ଆଣିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ମସଲା ଏବଂ ଚିଲି ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି | ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ସ୍ୱାଦରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଘୋର, ଯାହା ପାଟି ଏବଂ ଗଳାରେ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ | ଖାଦ୍ୟ ମସଲାଯୁକ୍ତ ତିଆରି ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ମସଲା କିମ୍ବା ଚିଲିରେ କ୍ୟାପସାଇସିନ୍ ମିଳିଥାଏ | କ୍ୟାପସାଇସିନ୍ ଆପଣଙ୍କ ପାଟି ଏବଂ ଗଳାରେ ଥିବା ରିସେପ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ | ଏହି କାରଣରୁ, ଆପଣ ପାଟିରେ ଜ୍ୱଳନ୍ତ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି |
ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରେ | କାରଣ କ୍ୟାପସାଇସିନ୍ ହରମୋନ୍ ମୁକ୍ତ କରିଥାଏ ଯାହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ମାଂସପେଶୀକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ | ଶୀଘ୍ର ହଜମ ଏବଂ ଅନ୍ତନଳୀ ଗତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଗତିଶୀଳତାର ଫଳାଫଳ | କିଛି ଲୋକ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପରେ ଶୀଘ୍ର ହଜମ ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇପାରନ୍ତି | ଅବଶିଷ୍ଟ ଲୋକମାନେ କଷ୍ଟ ଏବଂ ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି |
ପେଟ ଏସିଡ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇପାରେ |
ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପେଟରେ ଏସିଡ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ | ଏହାର କାରଣ ହୋଇପାରେ ଯେ କ୍ୟାପସାଇସିନ୍ ହରମୋନ୍ ଗ୍ୟାଷ୍ଟ୍ରିନକୁ ଟ୍ରିଗର କରିଥାଏ, ଯାହା ପେଟକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଏସିଡ୍ ତିଆରି କରି ରକ୍ତ ପ୍ରବାହରେ ଛାଡି ଦେଇପାରେ | ପେଟରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଏସିଡ୍ ହୃଦଘାତ, ଏସିଡ୍ ରିଫ୍ଲକ୍ସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପେଟରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ |
ଗୁଟ୍ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋମ୍ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ |
ଅତ୍ୟଧିକ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଆପଣଙ୍କ ଗୁଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋମ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ | ଗୁଣ୍ଡ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋମ୍ ଟ୍ରିଲିୟନ୍ ମାଇକ୍ରୋ ଅଣୁଜୀବ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଯାହା ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବାସ କରେ ଏବଂ ହଜମ ସମେତ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ | ଅନେକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ କ୍ୟାପସାଇସିନ୍ ମାଇକ୍ରୋବିଓମ୍ ର ଗଠନ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ, ଯାହା ଦ୍ ାରା ଏଥିରେ ଥିବା ଜୀବାଣୁ ପ୍ରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରେ |
Comments are closed.