ଧଳା ମଇଦାକୁ ‘ଧଳା ବିଷ’ କାହିଁକି କୁହାଯାଏ? ଏହାକୁ କାହିଁକି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ?
ଆଜିକାଲି ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ନୁଡୁଲ୍ସ, ପିଜା, ସମୋସା, ନାନ୍ ଏବଂ ମୋମୋସ୍ ଆକାରରେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ମଇଦା ଖାଉଛନ୍ତି । ଅଧିକାଂଶ ମଇଦା ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍, ଜଙ୍କ୍ ଫୁଡ୍ ଏବଂ ଫାଷ୍ଟଫୁଡ୍ ତିଆରିରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ମାଇଦା ଏକ ବିଶୋଧିତ ମଇଦା, ଯାହାକୁ ଏହାକୁ ‘ଧଳା ବିଷ’ କହିବା ଭୁଲ୍ ହେବ ନାହିଁ । ଭଲ ମଇଦାରେ ତିଆରି ଜିନିଷ ଖାଉଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ । କିନ୍ତୁ ତଥାପି ସେମାନେ ଏହାକୁ ଖାଆନ୍ତି, କାରଣ ଏଥିରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମସଲାଯୁକ୍ତ ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ । ତାହା ହେଉଛି, ସ୍ୱାଦ ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ସେଲଫରେ ରଖନ୍ତି । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କାହିଁକି ଧଳା ମଇଦା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବିପଜ୍ଜନକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।
ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମୟରେ, ମଇଦା ଠାରୁ କଞ୍ଚା ଏବଂ ଜୀବାଣୁ ବାହାର କରାଯାଇଥାଏ । ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଏଥିରେ ଥିବା ଭିଟାମିନ୍, ମିନେରାଲ୍ସ ଏବଂ ଫାଇବର ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ । ମଇଦାରେ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ଥାଏ । ଏଥିରେ ଥିବା ପ୍ରୋଟିନ୍ ପରିମାଣ ବହୁତ କମ୍ ଅଟେ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଏହାର ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ଇଣ୍ଡେକ୍ସ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ମଧୁମେହ ରୋଗୀ ଏହାକୁ ଖାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । କାରଣ ଏହା ହଠାତ୍ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ବଢାଇପାରେ । ଗହମ ମଇଦାରେ ଯେତିକି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଅଛି, ସେହି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ମଇଦାଠାରେ ନାହିଁ ।
ମଇଦାରେ କ୍ଷତିକାରକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଥାଏ
ଆଜିକାଲି କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକରେ ମଇଦା ତିଆରି କରାଯାଉଛି । ଏହାକୁ ଏକ ଗଭୀର ଧଳା ରଙ୍ଗ ଦେବା ପାଇଁ ବେନୋଜୋଏଲ୍ ପେରକ୍ସାଇଡ୍ ପରି କ୍ଷତିକାରକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ସହିତ ମଇଦା ବ୍ଲିଚ୍ କରାଯାଏ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ମଇଦାକୁ ଅଧିକ ନରମ କରିବା ପାଇଁ ‘ଆଲୋକ୍ସନ୍’ ନାମକ ଏକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହିପରି ମଇଦା ଖାଆନ୍ତି, ଏହି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ପ୍ରବେଶ କରି ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଖରାପ କରିଥାଏ ।
ହଜମ କରିବାକୁ ଏତେ ସମୟ ଲାଗେ ।
ବାସ୍ତବରେ, ବିଶୋଧିତ ମଇଦା ହଜମ କରିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ନିଏ ନାହିଁ । ତଥାପି, ଏହାର ହଜମ ସମୟ ବିଭିନ୍ନ ଲୋକଙ୍କଠାରେ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ । ପୁରା ଶସ୍ୟ କିମ୍ବା ଉଚ୍ଚ ଫାଇବର ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ତୁଳନାରେ ମାଇଡା ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୁଏ । ମାଇଡା ହଜମ କରିବାକୁ ପ୍ରାୟ ୨-୪ ଘଣ୍ଟା ଲାଗେ ।
Comments are closed.