ଆମେ ଖାଦ୍ୟରେ ମସଲା ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଡାଲ ଚିନି ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେତେ ଲାଭଦାୟକ, ଜାଣନ୍ତୁ

ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘରେ ଡାଲଚିନି ନିଶ୍ଚୟ ଥିବ । ରୋଷେଇଶାଳାରେ ଡାଲଚିନି ସ୍ଥାନ ଆଉ କେହି ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହା ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରେ। ଏହା ସହିତ ଏଥିରେ ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦୂର କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି। ଯଦି ଡାଲଚିନି ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖେ। ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ କମ୍ ହୁଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଅଛି । କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ସମୟରେ କ୍ଷତି ମଧ୍ୟ କରିପାରେ। ଏହା ଯକୃତ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅଙ୍ଗକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ, ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ଡାଲଚିନି ଖାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତି ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିବା ଉଚିତ ।

ଡାଲଚିନିରେ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତର ହ୍ରାସ କରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି। ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଡାଲଚିନି ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ। ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯଦି ଆପଣ ସୁଗାର କମାଇବାଏ ପାଇଁ ମେଡ଼ିସିନ ଖାଉଛନ୍ତି ତେବେ ତାହା ସହିତ ଡାଲଚିନି ଖାଉଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ରକ୍ତରେ ଶର୍କରାକୁ ବହୁତ କମ କରିପାରେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ଥକ୍କା ଅନୁଭବ କରିପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ତୁମର ସମସ୍ୟା ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇପାରେ।

ଡାଲଚିନିକୁ ଅଧିକ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଡାଲଚିନିରେ ଥିବା ତତ୍ତ୍ଵ ଗଳାରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଆଜମା ରୋଗୀମାନେ ଡାଲଚିନି ବ୍ୟବହାର କରିବା ସମୟରେ ସତର୍କ ହେବା ଉଚିତ। କାରଣ ଏହା କ୍ରମାଗତ କାଶ ଏବଂ ଶ୍ୱାସକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ ।

ଡାଲଚିନି ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିଥାଏ। କିଛି ଲୋକଙ୍କଠାରେ ଡାଲଚିନିର ଅତ୍ୟଧିକ ବ୍ୟବହାର ପେଟରେ ଉତ୍ତେଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ । ଏହା କେବଳ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ପେଟରେ ଘା ’ ଏବଂ କର୍କଟ ରୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।

ଡାଲଚିନିରେ କୁମାରିନର ପରିମାଣ ବହୁତ ଅଧିକ ଥାଏ । କେତେକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ଶରୀରରେ କୁମାରିନ୍ ଅଧିକ ଥିବାରୁ କର୍କଟ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢିପାରେ। ଅନୁସନ୍ଧାନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ କୁମାରିନ୍ ଥିବା ଏକ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇ ଫୁସଫୁସ, ଯକୃତ ଏବଂ କିଡନୀ କର୍କଟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।

ତେଣୁ ଅଧିକ ଡାଲଚିନି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ପାଟିରେ ଘା ’ହୋଇପାରେ। ଏହା ଏକ ଯୌଗିକ ଯାହା ଅତ୍ୟଧିକ ଖାଇବା ସମୟରେ ଏକ ଆଲର୍ଜି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ଏହା କେବଳ ପାଟିରେ ଆଲର୍ଜି ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଅନ୍ୟ ଲକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଜିଭ କିମ୍ବା ଗୁଣ୍ଡରେ ଫୁଲା, ଜଳିବା କିମ୍ବା କୁଞ୍ଚିବା, ପାଟିରେ ଧଳା ଦାଗ ଆଦି ଦେଖା ଯାଏ ।

Comments are closed.