ଖାଦ୍ୟ ସାମିଲ କରନ୍ତୁ ମୁଗ ଡାଲି, ମିଳିବ ଏହି ସବୁ ଫାଇଦା
ସୁସ୍ଥ ରହିବା ପାଇଁ ପନିପରିବା ସହିତ ଡାଲି ଖାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ଘରେ ଦୈନିକ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଡାଲି ତିଆରି କରାଯାଏ ଯେପରିକି ହରଡ, ଗ୍ରୀନ୍ ମୁଗ, ମସୁର, ଚଣା ଇତ୍ୟାଦି । ଯଦିଓ ସମସ୍ତ ଡାଲି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଏଡାଇବା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ମୁଗ ଡାଲି ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଅନେକ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ସବୁଜ ମୁଗ ଡାଲିରେ ମିଳିଥାଏ ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ । ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ମଧୁମେହ ଠାରୁ ରକ୍ତଚାପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କିପରି ମୁଗ ଡାଲି ଶରୀରକୁ ଲାଭ ଦେଇପାରେ ।
୧. ଡାଇବେଟିସ୍: ଗ୍ରୀନ୍ ମୁଗ ଡାଲି ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହା ପ୍ରୋଟିନ୍ ଏବଂ ଫାଇବରରେ ଭରପୂର ଥିବାରୁ ଏହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ମୁଗ ଡାଲି ରକ୍ତରେ ଚିନି ଛାଡିବାକୁ ରୋକିଥାଏ ।
୨. ରକ୍ତଚାପ: ଖରାପ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ବଦଳିବା ହେତୁ ଆଜିକାଲି ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର ସମସ୍ୟା ଅତି ସାଧାରଣ ହୋଇଗଲାଣି । ବୃଦ୍ଧ ଓ ବୃଦ୍ଧା, ଆଜିକାଲି ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ରୋଗର ଶିକାର ହେବାକୁ ଲାଗିଲେ । ଯଦି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପର ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ମୁଗ ଡାଲ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ।
୩. ଉତ୍ତାପ ଷ୍ଟ୍ରୋକ: ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ଉତ୍ତାପ ଅଂଶୁଘାତର ଆଶଙ୍କା ବହୁତ ଅଧିକ । ସେଥିପାଇଁ ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟର ଯତ୍ନ ନେବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ଗରମ ଷ୍ଟ୍ରୋକର ବିପଦକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ ମୁଗ ଡାଲି ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ । ଯେହେତୁ ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟି-ଇନ୍ ଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଗୁଣ ମିଳିଥାଏ । ଏହା ହେଉଛି ଏକ କାରଣ, ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଉତ୍ତାପ ଅଂଶୁଘାତରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
୪. ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ପ୍ରତିରୋଧ: ଫାଇବର, ପ୍ରୋଟିନ୍, ପୋଟାସିୟମ୍ ଏବଂ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ପରି ଜରୁରୀ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ମୁଗ ଡାଲରେ ମିଳିଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ଗୁରୁତର ରୋଗରେ ପୀଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ କେବଳ ଏହି ଡାଲିକୁ ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ମୁଗ ଡାଲି ଖାଇବା ଅନେକ ରୋଗର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
Comments are closed.