ହଳଦିଆ ତରଭୁଜ କେଉଁଠାରେ ଆସେ

ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବାରୁ ବଜାରରେ ତରଭୁଜର ଚାହିଦା ବଢିଥାଏ | ଯଦି ଆପଣ ତରଭୁଜକୁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁ ତୁରେ ନାଲି ତରଭୁଜ ଖାଇବା ଠାରୁ ନିଜକୁ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ | ତଥାପି, ଆଜି ଆମେ ଲାଲ୍ ତରଭୁଜ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ ବରଂ ହଳଦିଆ ତରଭୁଜ ବିଷୟରେ କହୁଛୁ | ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ହଳଦିଆ ତରଭୁଜ ନାଲି ତରଭୁଜ ଅପେକ୍ଷା ଭଲ | ନାଲି ତରଭୁଜ ପରି ବଜାରରେ ହଳଦିଆ ତରଭୁଜର ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ତରଭୁଜକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବିଚାର କରୁଛନ୍ତି | ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଏହା ଭିତରେ ଥିବା ଗୁଣ ଏହାକୁ ଲାଲ୍ ତରଭୁଜ ଅପେକ୍ଷା ଔଷଧୀୟ ଭାବରେ ଭଲ କରିଥାଏ | ଏହା ସହିତ, ଆସନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବା ଯେ ହଳଦିଆ ତରଭୁଜର ସ୍ୱାଦ ମଧ୍ୟ ଲାଲ୍ ତରଭୁଜ ଅପେକ୍ଷା ଭଲ |

ହଳଦିଆ ତରଭୁଜ କେଉଁଠୁ ଆସେ |
ହଳଦିଆ ତରଭୁଜ ଆଜିଠାରୁ ନୁହେଁ 5000 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ପୃଥିବୀରେ ଉପସ୍ଥିତ | ପୂର୍ବରୁ ଏହା କେବଳ ଆଫ୍ରିକାରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି | ଚାଇନା, ଆମେରିକା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶରେ ଏହି ତରଭୁଜର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଉପଲବ୍ଧ | ଯଦିଓ, ଏହା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରେ ଆସିନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ବଜାରରେ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିବ |

ଏହି ତରଭୁଜ ରଙ୍ଗ କାହିଁକି ହଳଦିଆ?
ବିଜ୍ଞାନ ଅନୁଯାୟୀ ଲାଇକୋପିନ୍ ନାମକ ଏକ ରାସାୟନିକ ତରଭୁଜ ରଙ୍ଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରେ। ତରଭୁଜ ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ରାସାୟନିକ ଅଧିକ, ସେହି ତରଭୁଜର ରଙ୍ଗ ଲାଲ ଅଟେ | ଏହି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ହଳଦିଆ ତରଭୁଜରେ ମିଳୁନାହିଁ | ଏହି ତରଭୁଜର ରଙ୍ଗ ହଳଦିଆ ହେବାର କାରଣ | ତଥାପି, ହଳଦିଆ ତରଭୁଜ ନାଲି ତରଭୁଜ ଅପେକ୍ଷା ମଧୁର ଅଟେ | ଏହାକୁ ଖାଉଥିବା ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି ଯେ ଏହା ମହୁ ପରି ସ୍ବାଦ | ଏହି ତରଭୁଜରେ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ |

ଏହି ତରଭୁଜ କେଉଁଠାରେ ଆସେ
ଏହି ତରଭୁଜ ସବୁଆଡେ ବଢିପାରିବ ନାହିଁ | ତାଙ୍କୁ ମରୁଭୂମି ରାଜା କୁହାଯାଏ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ମରୁଭୂମିର ରାଜା | ସେଗୁଡିକ କେବଳ ମରୁଭୂମି ଅଞ୍ଚଳରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ତରଭୁଜ ଚାଷ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଭାରତରେ ଏହା କେବଳ ଗୁଜୁରାଟ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମ୍ଭବ |

Comments are closed.