ଖରାଦିନେ ଜହ୍ନି ଖାଇବାର ଫାଇଦା, ଜାଣନ୍ତୁ
ଖରାଦିନେ ଏକ ମୌସୁମୀ ପରିବା ହେଉଛି ଜହ୍ନି । ଆମ ଓଡିଆମାନେ ଏହାକୁ ନିଜ ବାରି ବଗିଚାରେ ଲଗାଇଥାନ୍ତି । ତେବେ ବହୁ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଜହ୍ନିକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏହି ପରିବା ଏସିଆ, ଆଫ୍ରିକାରେ ସହଜରେ ମିଳିଥାଏ । ଜହ୍ନି ପରିବାର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ, ଯାହା କାକୁଡି ଏବଂ କଖାରୁ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହା ସାଧାରଣତଃ ଲମ୍ବା ଏବଂ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ, ସବୁଜ ଉପର ପୃଷ୍ଠ ସହିତ କଠିନ ଏବଂ ତନ୍ତୁଯୁକ୍ତ। ଏହାର ଭିତର ଅଂଶ ଧଳା ଏବଂ ଅତି ନରମ, ଯେଉଁଥିରେ ଛୋଟ ମଞ୍ଜି ଥାଏ।
ଜହ୍ନି ଏକ କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା, ଯାହା ଫାଇବର, ଭିଟାମିନ୍ ସି ଏବଂ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ଭରପୂର ଅଟେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏଥିରେ ଆଇରନ, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ ମଧ୍ୟ ମିଳିଥାଏ। ଏହା ଶରୀର ଉପରେ ଥଣ୍ଡା ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଜହ୍ନି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେତେ ଉପକାରୀ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆପଣ ଏହାକୁ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଜହ୍ନି ଦ୍ରବୀଭୂତ ଫାଇବରର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ, ଯାହା ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏବଂ ହଠାତ୍ ସ୍ପାଇକ୍ ଏବଂ କ୍ରାସ୍ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟରେ ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହା ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଚାପ ଏବଂ ପ୍ରଦାହକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ଯାହା ଇନସୁଲିନ୍ ପ୍ରତିରୋଧରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରେ।
ଜହ୍ନି ଭିଟାମିନ୍ ସି ର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ, ଯାହା ଏକ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ପୁଷ୍ଟିକର। ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଥାଏ, ଯାହା ସଂକ୍ରମଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଜହ୍ନିରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଚର୍ବି କମ୍, ଯାହା ଏହାକୁ ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟ ଅଟେ। ଏଥିରେ ପୋଟାସିୟମ୍ ମଧ୍ୟ ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହା ରକ୍ତଚାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏବଂ ହୃଦରୋଗର ଆଶଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ।
ଜହ୍ନିରେ ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ସି ଭରପୂର ଅଟେ, ଯାହା ସୁସ୍ଥ ଚର୍ମ ଏବଂ କେଶ ପାଇଁ ଜରୁରୀ। ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଥାଏ, ଯାହା ମୁକ୍ତ କଣିକା କ୍ଷତିକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ମୁକ୍ତ ରେଡିକାଲଗୁଡିକ ଅକାଳ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କେଶ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ।
ଜହ୍ନି ହେଉଛି ପୋଟାସିୟମ୍, ସୋଡିୟମ୍, ଜିଙ୍କ, ତମ୍ବା ଏବଂ ସେଲେନିୟମ୍ ପରି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଏକ ଭଣ୍ଡାର। ଏହି ସମସ୍ତ ଶରୀରରେ ଅମ୍ଳତା ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଡିହାଇଡ୍ରେସନ୍ ରୋକିବା ଏବଂ ହଜିଯାଇଥିବା ତରଳ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ପୁରଣ ପାଇଁ ଏକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଜହ୍ନିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର ସେଲୁଲୋଜ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଫାଇବର । ଜହ୍ନିର ଏକ ଗ୍ଲାସ ଜୁସ ପିଇବା ଦ୍ୱାରା କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ ଶୀଘ୍ର ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ।
Comments are closed.